RECEPTI

GRILOVANI HALUMI SIR SA GRILOVANIM TIKVICAMA

Količina: 1 porcija
Vreme grilovanja:

    • Halumi sir: 4 minuta
    • Tikvice: 10 minuta

Halumi sir je tradicionalni polutvrdi sir sa Kipra. Ne topi se i ne mrvi pri zagrevanju, te je idealan za pripremu na roštilju. Savršen je dodatak salatama, grilovanom povrću, sendvičima, kao i umacima poput pekmeza i meda.

Sastojci:

  • Halumi sir (200-250 gr)
  • 1-2 tikvice
  • Šaka rotkvica
  • Matovilac
  • So
  • Biber
  • Maslinovo ulje
  • Gusto alćeto balzamiko sirće

Priprema:

Halumi sir izvadite iz pakovanja, osušite uz pomoć kuhinjskog papira, isecite po dužini na šnite, zatim prepecite na EcoGrilu na 200°C po minut, dva sa obe strane. Tikvice operite, potom isecite po dužini, marinirajte maslinovim uljem, solju i biberom, zatim izgrilujte na EcoGrillu na 220°C, po 5 min sa obe strane.
Na jednu polovinu tanjira poređajte halumi sir, a na drugu polovinu grilovane tikvice. Između dodajte matovilac i isečene rotkvice ili po želji. Od gore, pospijte gusto balzamiko sirće. Prijatno!

GRILOVANA LUBENICA SA RUKOLOM I FETA SIROM

Količina: 1-2 porcije
Vreme grilovanja: 6 minuta

Karamelizovana lubenica je pravo letnje osveženje, koje će svakom jelu dati blago egzotičan ukus. Za sve ljubitelje slatko-slanih kombinacija, ovo je nezaobilazan recept.

Sastojci:

  • Lubenica
  • Rukola
  • 50 gr feta sira
  • Maslinovo ulje
  • Gusto alćeto balzamiko sirće
  • Pečeni lešnici

Priprema:

Isecite opranu lubenicu na deblje komade. Izgrilujte lubenicu sa obe strane na 180°C po 3 min sa obe strane. Na tanjir prvo stavite rukolu, potom poređajte karamelizovanu lubenicu. Preko stavite feta sir, potom prelijte maslinovim uljem i alćeto sirćetom. Po želji stavite, izmrvljene pečene lešnike. Prijatno!

PIADINA ROMAGNOLA

Količina: 8 komada
Vreme grilovanja: 6 minuta

Piadina je tradicionalna italijanska tortilja. Postoje razni nadevi i svaki ima svoj naziv. Prave se i slane i slatke verzije, a nezaobilazno punjenje slanih, svakako je sir, koji se savršeno topi u koricama ovog bezkvasnog testa.

Sastojci:

TESTO

  • 500gr brašna
  • 170ml tople vode
  • 70gr masti
  • 1 supena kašika soli

PUNJENJE ZA za 1 porciju

  • 200 g mocarele
  • 100 g kačkavalja
  • 100 g pršute
  • Rukola/ baby spanać

Priprema:

Sve sastojke za testo dobro izmešajte, dok ne postane glatko. Potom ostavite testo da odstoji 30 minuta.

Podelite masu na 8 jednakih loptica i onda ih razvucite oklagijom u obliku palačinke, debljine oko 5 mm.

Pecite piadinu na EcoGrillu na temperaturi 180°C, po 3 minuta sa obe strane.

Kada ih sklonite sa grila, prekrijte ih krpom. Kako bi se sir savršeno otopio, na toplu piadinu poređajte prvo deblji sloj sira, a potom pršutu i rukolu. Prijatno!

GRILOVANI LOSOS SA GRILOVANIM POVRĆEM

Količina: 1 porcija
Vreme grilovanja:
Losos 7 minuta
Povrće 7-10 minuta

Losos je riba blagog ukusa sa bogatim, blago masnim ukusom. Osim što je preukusan, losos je veoma zdrav i obiluje vitaminima.

Uz kombinaciju sa povrćem, dobićete savršeno nutritivno izbalansirani ručak ili večeru.

Sastojci:

  • Parče lososa (200gr)
  • Plavi patlidžan
  • Tikvica
  • Paprika (zelena, crvena)
  • So
  • Biber
  • Maslinovo ulje
  • Limun

Priprema:

Losos marinirajte u maslinovom ulju, sa solju i biberom. Grilujte ga 4 minute sa jedne i 3 minute sa druge strane na 240°C. Poželjno je da se ne prepeče (tada postaje bele boje) kako bi ukus bio potpuniji, te bi trebao da zadrži blago rozu boju prilikom grilovanja.

Isecite povrće po želji, začinite na isti način i poređajte pored lososa. Vreme grilovanja patlidžana je oko 7 min, dok tikvicu i papriku treba grilovati oko 10 min ukupno.

Na kraju kada servirate jelo, iscedite 2-3 kapi limuna i pospijte krupnu morsku so od gore. Prijatno!

JUNEĆI BURGER

Količina: 1 porcija
Vreme grilovanja: 11 minuta

Hrskava lepinja, sir koji se topi i list zelene salate, spoj je koji će Vas učiniti gladnim, čak i ukoliko niste.

Ovo jelo se savršeno slaže uz hrskavi krompir iz rerne ili pomfrit.

Sastojci:

  • 250gr mlevenog junećeg mesa
  • Kriška pardajza
  • Čedar sir
  • List zelene salate
  • BBQ sos
  • Zemička

Priprema:

Oblikovanu juneću pljeskavicu pecite 6 minuta sa jedne i 5 minuta sa druge strane na 210°C. Potom stavite na kraju na ispečenu stanu pljeskavice list-dva čedar sira, kako bi se istopio. Zemičku prepolovite i ugrejte blago na EcoGrill roštilju sa unutrašnje strane, par minuta. Na zemičku stavite BBQ sos, iseckanu zelenu salatu, pljeskavicu sa sirom i za kraj krišku paradjza. Prijatno!

ĆEVAPI U LEPINJI

Količina: 1 porcija
Vreme grilovanja: 7-8 minuta

Ukoliko ste ikada poželeli da napravite kod kuće ćevape, poput onih koje jedete u restoranu, sada imate recept pred Vama.

Sastojci:

  • 200 gr junećih ćevapa (10 komada)
  • Lepinja/ somun
  • Glavica crnog luka

Priprema:

Izgrilovati ćevape na EcoGrillu na 200°C , 7-8 minuta, dok ne porumene.
Preseći lepinju na pola, ugrejati je malo na roštilju. Iseckati crni luk sitno i ubaciti ćevape, luk i kajmak.
Prijatno!