FALAFEL BURGER
Količina: 1 porcija
Vreme grilovanja: 10 minuta
Falafel su ukusne ćufte od leblebija, specijalitet sa Bliskog Istoka koji se izvorno služi u tzv. pita hlebu. Danas, postoji mnogo recepata, a mi Vam predstavljamo jedan vrlo jednostavan, koji će zavoleti čak i oni koji nisu vegani.
Sastojci:
FALAFEL
- 200g sirove leblebije
- Pola glavice crnog luka
- Kumin
- Pola vezice peršuna
- 10g lanenog brašna
DRESING OD PERŠUNA
- 1dl ulja od koštica grožđa
- Sok od 1 ceđenog limuna
- 200g peršuna
CEZAR DRESING OD SUNCOKRETA
- 50g suncokreta
- Sok od 1 ceđenog limuna
- 1 kašičica senfa
- 1 čen belog luka
- 2dl maslinovog ulja
SERVIRANJE:
-
- Paradajz
- Iceberg zelena salata
Priprema:
Potopiti u vodu sirovu leblebiju (najmanje 12h pre). U multipraktik, redom ubaciti natopljenu leblebiju, pola glavice crnog luka, pola vezice peršuna, kumina i laneno brašno. Od date smese, napraviti pljeskavicu, debljine 1,5cm.
Postaviti gril mat (teflonsku podlogu) na EcoGrill, sipati dresing od peršuna, potom preko izgrilovati falafel, sa svake strane po 5 minuta, na 240°C. Na istoj temperaturi, izgrilovati par kriški paradajza, prethodno namazanim dresingom od peršuna.
Na tanjir, redom poređati kriške paradajza, preliti ih cezarom od suncokreta, staviti malo zelene salate, oba dresinga, potom falafel i na kraju preliti sve dresingom od suncokreta. Prijatno!