FALAFEL BURGER

Količina: 1 porcija
Vreme grilovanja: 10 minuta

Falafel su ukusne ćufte od leblebija, specijalitet sa Bliskog Istoka koji se izvorno služi u tzv. pita hlebu. Danas, postoji mnogo recepata, a mi Vam predstavljamo jedan vrlo jednostavan, koji će zavoleti čak i oni koji nisu vegani.

Sastojci:

FALAFEL

  • 200g sirove leblebije
  • Pola glavice crnog luka
  • Kumin
  • Pola vezice peršuna
  • 10g lanenog brašna

DRESING OD PERŠUNA

  • 1dl ulja od koštica grožđa
  • Sok od 1 ceđenog limuna
  • 200g peršuna

CEZAR DRESING OD SUNCOKRETA

  • 50g suncokreta
  • Sok od 1 ceđenog limuna
  • 1 kašičica senfa
  • 1 čen belog luka
  • 2dl maslinovog ulja

SERVIRANJE:

    • Paradajz
    • Iceberg zelena salata

Priprema:

Potopiti u vodu sirovu leblebiju (najmanje 12h pre). U multipraktik, redom ubaciti natopljenu leblebiju, pola glavice crnog luka, pola vezice peršuna, kumina i  laneno brašno. Od date smese, napraviti pljeskavicu, debljine 1,5cm.

Postaviti gril mat (teflonsku podlogu) na EcoGrill, sipati dresing od peršuna, potom preko izgrilovati falafel, sa svake strane po 5 minuta, na 240°C. Na istoj temperaturi, izgrilovati par kriški paradajza, prethodno namazanim dresingom od peršuna.

Na tanjir, redom poređati kriške paradajza,  preliti ih cezarom od suncokreta, staviti malo zelene salate, oba dresinga, potom falafel i na kraju preliti sve dresingom od suncokreta. Prijatno!