BATAT BURGER

Količina: 1 porcija
Vreme grilovanja: 10 minuta

Jede vam se burger, ali ste odlučili da smanjite unos mesa? Pred vama je recept za burger od batata i leblebije, koji je odlična alternativa klasičnoj pljeskavici.

Sastojci:

KUKURUZNA LEPINJA

  • 100g kukuruznog belog brašna
  • Lan
  • Suncokret
  • 10g kurkume
  • 50ml vode

PLJESKAVICA OD BATATA

  • 120g batata (slatkog krompira)
  • 50g natopljene leblebije
  • 30g pečene šargarepe
  • Sveži origano
  • So
  • Biber
  • Muskantni orah

DRESING OD CVEKLE

  • 100g cvekle
  • 300ml ulja od koštica grožđa
  • Kašičica agava sirupa
  • 20g sveže mente
  • Sok od 1 ceđenog limuna

DRESING OD PERŠUNA

  • 1dl ulja od koštica grožđa
  • Sok od 1 cedjenog limuna
  • 200g peršuna

CEZAR DRESING OD SUNCOKRETA

  • 50g suncokreta
  • Sok od 1 ceđenog limuna
  • 1 kašičica senfa
  • 1 čen belog luka
  • 2dl maslinovog ulja

SERVIRANJE:

  • Iceberg zelena salata
  • Rukola
  • Paradajz

Priprema:

Potopiti sirovu leblebiju (minimum 12h pre), obariti batat krompir. U multipraktiku, sjediniti sve sastojke za burger i formirati pljeskavicu debljine 1,5cm.

U multipraktiku, izblendirati sastojke za lepinje, a od date smese napraviti 2 tanje lepinjice u obimu pljeskavice.

Postaviti gril mat (teflonsku podlogu) na EcoGrill, sipati dresing od peršuna, potom preko staviti burger od batata kao i lepinjice i grilovati ih sa svake strane po 5 minuta, na 240°C.

Na tanjir servirati jednu lepinjicu, premazati je dresingom od suncokreta, staviti malo rukole i dresinga od peršuna, potom pljeskavicu od batata, dresing od suncokreta, kriške paradajza, zelenu salatu, lepinju i za kraj preliti sve odozgo dresingom od cvekle. Prijatno!