BATAT BURGER
Količina: 1 porcija
Vreme grilovanja: 10 minuta
Jede vam se burger, ali ste odlučili da smanjite unos mesa? Pred vama je recept za burger od batata i leblebije, koji je odlična alternativa klasičnoj pljeskavici.
Sastojci:
KUKURUZNA LEPINJA
- 100g kukuruznog belog brašna
- Lan
- Suncokret
- 10g kurkume
- 50ml vode
PLJESKAVICA OD BATATA
- 120g batata (slatkog krompira)
- 50g natopljene leblebije
- 30g pečene šargarepe
- Sveži origano
- So
- Biber
- Muskantni orah
DRESING OD CVEKLE
- 100g cvekle
- 300ml ulja od koštica grožđa
- Kašičica agava sirupa
- 20g sveže mente
- Sok od 1 ceđenog limuna
DRESING OD PERŠUNA
- 1dl ulja od koštica grožđa
- Sok od 1 cedjenog limuna
- 200g peršuna
CEZAR DRESING OD SUNCOKRETA
- 50g suncokreta
- Sok od 1 ceđenog limuna
- 1 kašičica senfa
- 1 čen belog luka
- 2dl maslinovog ulja
SERVIRANJE:
- Iceberg zelena salata
- Rukola
- Paradajz
Priprema:
Potopiti sirovu leblebiju (minimum 12h pre), obariti batat krompir. U multipraktiku, sjediniti sve sastojke za burger i formirati pljeskavicu debljine 1,5cm.
U multipraktiku, izblendirati sastojke za lepinje, a od date smese napraviti 2 tanje lepinjice u obimu pljeskavice.
Postaviti gril mat (teflonsku podlogu) na EcoGrill, sipati dresing od peršuna, potom preko staviti burger od batata kao i lepinjice i grilovati ih sa svake strane po 5 minuta, na 240°C.
Na tanjir servirati jednu lepinjicu, premazati je dresingom od suncokreta, staviti malo rukole i dresinga od peršuna, potom pljeskavicu od batata, dresing od suncokreta, kriške paradajza, zelenu salatu, lepinju i za kraj preliti sve odozgo dresingom od cvekle. Prijatno!