Predstavljamo vam još jednog vrhunskog kuvara čiji rad izuzetno cenimo i drago nam je da možemo da vam prenesemo delić njegove priče i iskustva – u pitanju je Milan Čorta.

Svoje prve korake u kuvanju načinio je 2005. godine u Restoranu Čarda u Kostolcu. Iza sebe ima veliko iskustvo, znanje i ekspertizu, a kako kaže veliki uticaj na njega su ostavili dragi ljudi od kojih je imao bezuslovnu podršku, povrenje i ljubav. Zahvalan je jer je imao priliku da radi sa sjajnim kolegama, a na prvom mestu izdvaja svoju suprugu i životnu saputnicu Vesnu Čorta bez koje ne bi bio ono što je danas, ali i svog oca koji je najzaslužniji što je Milan danas Kuvar. Ističe da je njegova porodica imala veliku ulogu na njegovo usavršavanje tokom školskih dana, a kasnije i kroz karijeru – oni su, kako kaže, njegov „vetar u leđa“. Gastronomiju poredi sa četiri osnovna elementa u prirodi i napominje da kolika je god mogućnost i snaga Zemlje, Vode, Vatre i Vazduha, tolika je i mogućnost gastronomije. Svet je danas mnogo poslovniji, brže funkcioniše, ljudi nemaju vremena za kuvanje, te se velika većina njih odlučuje da ima obrok u restoranu, ali imaju i drugačije zahteve.

Ali, Milan kaže da obožava da ima „zahtevnog“ gosta, jer se na taj način nivo profesionalizma i perfekcionizma povećava.

Kada smo spomenuli Srpsku kuhinju, Milan je rekao da smo danas tačka gde se sreću gastronomije Istoka, Zapada, Severa i Juga, jer je kroz istoriju strani uticaj bio veliki i svako je iza sebe ostavljao novi začin, jela i nove tehnike pripreme hrane.

Mladim naraštajima Milan poručuje da budu sigurni u ono što rade, prepoznaju šanse i da na posao odlaze srećni.